Гусак запечений в духовці — прості і смачні рецепти гусака, щоб м’ясо було соковитим і м’яким

Гусак — птах досить примхливий в приготуванні. Доведеться постаратися, щоб блюдо вийшло смачним. Зате якщо результат виправдає очікування, ви будете просто купатися в компліментах від домочадців або гостей!

Для званих вечерь і свят тушку гусака звичайно запікають цілком. При цьому її часто фарширують різними овочами та фруктами, доповнюючи найрізноманітнішими соусами і спеціями.

Для приготування слід використовувати тільки свіжу тушку, що пролежала в магазині не більше 1-2 днів. Крім того, рекомендується вибирати птицю вагою не більше 4-5 кг: інакше вона просто не пропечеться.

Нижче ви знайдете кілька перевірених рецептів, які допоможуть вам навчитися готувати це складне блюдо. Влаштуйте своїм близьким справжнє свято! І не забувайте і про інші ласощі, наприклад з курки або індички.

Рецепт гусака з яблуками в духовці — м’ясо виходить м’яким і дуже соковитим

І перший наш варіант приготування буде досить незвичайним. Приготуємо цілого гусака в медовому маринаді! Таке м’ясо вийде дуже соковитим і ароматним. Ніхто не зможе встояти.

Інгредієнти:

  • Гусак вагою в 4-4.5 кг;
  • 50-60 г меду;
  • 20 г солі;
  • Кислі яблука — 800 р.

Послідовність:

Як слід промиваємо тушку і обсушуємо зовні і зсередини чистими рушниками. Якщо потрібно, видаляємо нутрощі і жир. Після цього протикаємо виделкою в декількох місцях і натираємо гусака сіллю. Залишаємо його в такому вигляді на 1.5-2 години.

Далі беремо мед (бажано, щоб він був рідким). І зовні і зсередини покриваємо тушку вже медом. Даємо настоятися не менше трьох годин (краще на ніч), час від часу повертаючись до нього і ще раз промазуючи.

Яблука миємо, розрізаємо на четвертинки і видаляємо жорстку серцевину. Ідеально підходять кубанські.

Фаршируємо гусака шматочками яблук.

А потім зашиваємо.

Розігріваємо духовку до 200 градусів і відправляємо в неї заготовку на 20 хвилин. Після цього знижуємо температуру до 160, а тушку прикриваємо фольгою. Запікаємо м’ясо протягом 3-3.5 годин. З нього буде виділятися жир.

Періодично потрібно відкривати духовку і поливати гусака цим жиром, щоб він вийшов соковитим.

Якщо при протыкании з м’яса виділяється прозорий сік — значить, птиця готова. Подаємо м’ясо до столу, нарізавши акуратними скибочками разом зі шкіркою.

Приємного апетиту!

І ще один варіант приготування запеченого гусака в духовці. Сподіваюся, оціните по достоїнству. Приємного перегляду.

Загрузка...

Запечений гусак в духовці з яблуками і чорносливом в рукаві

Відмінне поєднання для начинки яблука і чорнослив. Давайте подивимося, як приготувати фаршированого гусака до святкового столу по нашому наступному інструктажу.

Основні інгредієнти:

  • 300 мл води (або курячого бульйону);
  • Потрошених і ощипанный гусак вагою 2.5-3 кг;
  • Сіль і перець свіжого помелу;
  • Рослинна олія;
  • Щіпка майорану.

Для начинки:

  • 3-5 яблук (відмінно підійде антонівка);
  • 100-150 г чорносливу

Послідовність:

Тушку промиваємо й обсушуємо. Позбавляємося від зайвого жиру і відрізаємо кінчики крил (вони нам знадобляться). Шкірку на шиї підверніть і закріплюємо зубочистками, як показано на фото.

Зсередини і зовні натираємо гусака сумішшю з майорану, перцю і солі. Обертаємо його харчовою плівкою і залишаємо на 10-12 годин (або на ніч) в холодильнику.

Цим часом готуємо начинку. Яблука миємо й вирізаємо у них серединку. М’якоть ріжемо великими шматочками. Чорнослив моєму і даємо йому висохнути. При бажанні теж можна його порізати, а можна залишити цілою. Перемішуємо обидва ці інгредієнта один з одним.

Фаршируємо гусака начинкою. Утрамбовувати її не потрібно — просто заповнюємо внутрішню частину тушки.

Заколюємо отвір черевця зубочистками або зашиваємо. Як слід обмазуємо тушку олією (соняшниковою або оливковою). Крила і ніжки пов’язуємо товстою ниткою, щоб тушка вийшла компактною.

Відрізані в самому початку кінчики крил кладемо на деко. Ось так.

На них спинкою вниз укладаємо гусака. Попередньо надкалываем його в області грудки і ніжок зубочисткою, щоб під час запікання активно виділявся жир. Наливаємо на дно дека воду або бульйон, птицю поміщаємо в рукав і готуємо 30 хвилин при 200 градусах.

Після закінчення цього часу зменшуємо температуру до 180 градусів і тримаємо страву в духовці ще 2.5-3 години. Якщо птах велика, часу може знадобитися більше. Через кожні 20-20 хвилин проколює шкіру грудей і ніжках і поливаємо гусака виділився жиром.

Коли до кінця готування залишиться 30-40 хвилин, знімаємо рукав і доводимо птицю до готовності.

Дістаємо блюдо, зливаємо з дека жир і залишаємо м’ясо на 20 хвилин. Після цього його прибираємо всі нитки і подаємо до столу.

Гусак в духовці цілком з хрусткою скоринкою у фользі

Для того щоб гусак приготувався швидше і вийшов хрустким, його слід запікати у фользі. Як правильно це зробити — нам розповість автор цього чудового кулінарного шедевра.

Інгредієнти:

  • Тушка гусака;
  • Цибуля — 2-3 головки;
  • Склянку рису;
  • Спеції;
  • Сіль;
  • Майонез;
  • 2-3 морквини.

Послідовність:

Моркву чистимо і нарізаємо соломкою. Рис заливаємо окропом, а потім солимо.

Цибулю ріжемо полуколечками. Ось так.

Злегка обсмажуємо його разом з соломкою моркви.

Додаємо до отриманої суміші пропарений рис.

Фаршируємо готовою начинкою гусака, заздалегідь підготовленого до готування. У нього потрібно ретельно вичистити нутрощі і промити тушку зовні і зсередини, а потім обсушити.

Зовні натираємо тушку будь-якими спеціями, які ви любите використовувати до м’яса.

А зверху покриваємо майонезом.

Обертаємо гусака фольгою і кладемо на деко на спинку. Відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.

Запікаємо м’ясо до повної готовності. Зазвичай на це потрібно близько 2.5-3 години. Періодично відкриваємо фольгу і поливаємо тушку утворився жиром.

Блюдо готове. Залишилося тільки нарізати на порції. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт приготування гусака з картоплею

Доповнити м’ясо гусака можна не тільки фруктами. Відмінно для цього підходить і картопля! Запечений в духовці, він виходить ніжним і розсипчастим. Таке поєднання сподобається абсолютно всім.

Інгредієнти:

  • 1 тушка гусака;
  • 3-4 яблука;
  • 2 лаврових листочка;
  • 6-8 картоплин;
  • Сіль;
  • 2 ст. л. улюблених спецій для м’яса;
  • 1 ст. л. прованських трав.

Послідовність:

Пінцетом видаляємо залишки пір’я або колодок, якщо в цьому є необхідність. Обов’язково позбавляємося від нутрощів, ретельно вичищаючи всі-всі залишки. Промиваємо тушку водою і зовні, і зсередини. Коли стікає вода стане повністю прозорою, можна рухатися далі.

Відрізаємо шийку і краю крил.

Натираємо тушку і зовні, і всередині сіллю і сумішшю спецій. Трохи натискаємо на шкірку, ніби втираючи суміш.

Фаршируємо тушку цілими вимитими яблуками. Не зашиваємо.

Кладемо гусака в рукав і зав’язуємо його з обох сторін. Після цього перекладаємо м’ясо на деко і ставимо в духовку.

Готуємо страву протягом години при 180 градусах.

Поки птах готується, чистимо і ріжемо картоплю. Посипаємо його сіллю і травами, додаємо лаврові листочки.

Дістаємо гусака і розрізаємо рукав. Він нам більше не потрібен. Зливаємо утворився жир.

Заповнюємо вільний простір дека картоплею.

Відправляємо страву вже з картоплею в духовку ще на годину.

Подавати гусака до столу потрібно в цілому вигляді разом з шматочками картоплі.

Гусак в тесті запечена в духовці

Мабуть, самий незвичайний рецепт з цієї збірки. Гусака можна запікати в тесті, ви знали про це? При такому способі м’ясо виходить соковитим і готується набагато швидше, ніж в «чистому» вигляді.

Основні інгредієнти:

  • Тушка гусака;
  • 2 великих головки часнику;
  • Сіль і перець;
  • Спеції за смаком (наприклад, аджика).

Для начинки:

  • 1-1.5 склянки гречки;
  • Велика цибулина;
  • Трохи масла;
  • Відварені гриби.

Для тіста:

  • Два яйця;
  • Сіль;
  • Близько 1 кг борошна;
  • Вода — 3 склянки.

Послідовність:

Промиваємо гусака, обсушуємо і промазуємо сумішшю з подрібненого часнику, спецій і солі. У такому вигляді на добу залишаємо його в холодильнику.

Гречку теж промиваємо, заливаємо окропом, додаємо сіль і залишаємо набухати на ніч. Вранці зливаємо невпитавшуюся воду. Варені гриби розморожуємо (якщо потрібно) і обсмажуємо з нарізаною цибулею на олії. Додаємо перець і сіль. Змішуємо отриману начинку з гречкою.

Фаршируємо гусака, а потім зашиваємо всі отвори, що є. Стягаємо лапки щільною ниткою. Готуємо тісто і розгортаємо в пласт. Загортаємо в нього тушку і защипуємо краю.

Кладемо птицю на деко і накриваємо зверху фольгою. Запікаємо 3 години при 200 градусах, періодично перевіряючи. Якщо м’ясо підгорає, зменшуємо температуру і запікаємо довше.

Приємного апетиту!

Як запекти гусака шматочками до Нового року або Різдва

Ну і звичайно ж поговоримо про те, як запекти гусака шматочками. Не всім хочеться возитися з цілою тушкою. Тому, якщо підтискають терміни, раджу звернути увагу на цей варіант.

Інгредієнти:

  • Гусак вагою 700 г;
  • 1 морквина;
  • 4 яблука;
  • 2-3 лаврових листочка;
  • 3-6 зубчиків часнику;
  • Сіль і спеції.

Послідовність:

Готуємо гусака до готування (це ми вже навчилися робити в попередніх описах) і розрізаємо на частини. Натираємо шматочки сумішшю солі і спецій. В якості останніх підійдуть перець (чорний, червоний, духмяний), базилік, орегано і розмарин.

Складаємо м’ясо в рукав.

Чистимо моркву і яблука. Морква ріжемо брусочками, яблука — великими часточками разом з шкіркою.

Відправляємо їх до м’яса. Зав’язуємо рукав з обох сторін. Проколювати його не треба!

Кладемо м’ясо у форму для запікання.

Готуємо гусака протягом години при 180 градусах. Після цього розрізаємо рукав.

М’ясо готове. Його можна подавати до столу.

Сподіваюся, ця невеличка добірка допоможе вам вразити своїх близьких кулінарними здібностями! Частіше балуйте їх смачненьким і, звичайно ж, не забувайте про себе. Приємного апетиту!