Енергетична цінність гречки і каші з цієї крупи, її корисні властивості

Гречана каша вважається досить низькокалорійним продутом, що у розумних пропорціях не здатний нашкодити ні здоров’ю людини, ні його фігурі. А численні рецепти з цієї крупи дозволяють розпізнати багатогранність її смаків. Енергетична цінність гречки вважається в своєму роді унікальною, тому цей продукт можна використовувати в ряді строгих дієт, деякі з яких складаються з однієї гречки і води.

Після ряду експериментів було доведено, що завдяки вареної каші вдається скинути досить велику кількість зайвих кілограмів, але перед цим обов’язково варто порадитися з дієтологом і лікарем. До речі, саме гречка користується популярністю у людей, які ведуть активний спосіб життя і дозволяє накопичувати велику кількість енергії на весь подіти.

За рахунок чого взагалі з’являється зайва вага? За рахунок швидких вуглеводів, яких просто немає в гречаної каші. Це, звичайно, не означає, що її потрібно їсти відрами, але в розумних кількостях шкоди точно не буде.

Багато хто вважає, що страви з даного продукту швидко насичують організм за рахунок своєї калорійності, яка перевищує всякі межі розумного. Але ні, все набагато простіше і корисніше – крупа сповнена великою кількістю так званих «повільних» вуглеводів, а також білком, який дуже легко засвоюється організмом.

Поживна цінність, яка міститься в 100 грамах вареної каші, не повинна перевищувати 110 кілокалорій. Але за умови, що варили її в звичайній воді без масла, солі та інших спецій.

Якщо говорити про сирої гречаної крупі, то в 100 грамах міститься близько 330 кілокалорій. Саме це кількість часто використовується і вважається сприятливим для приготування страви. Повірте, це зовсім небагато, особливо якщо врахувати, що у добу доросла людина повинен вжити до 2500 кілокалорій.

Як говорилося вище, гречка дуже цінується людьми, які ведуть активний спосіб життя, але ще більше, безсумнівно, спортсменами. Адже в ній знаходиться досить велика кількість білка, тобто протеїну. Лише в одній порції (оптимальної) налічується 12,6 грам, а це те, що потрібно важкоатлету.

Дуже важливо і добре, що білок з гречаної крупи дуже швидко засвоюється і «приймається» організмом. З цього випливає, що навіть після самої важкої і виснажливої тренування м’язи відновляться і відпочинуть значно швидше.

Кумедний факт: гречку дуже люблять вегетаріанці, так як вона має відмінний смак і насичує організм майже так само добре, як заборонене або нелюбимий ними шматок м’яса. Це варто врахувати також людям, які тримають піст і змушені відмовлятися від тваринної їжі.

Певної уваги заслуговують пророщені зерна гречки, що можна виростити на звичайній кухні, практично в будь-який час року. Вважається, що в ній більше корисних мікроелементів і на смак вона трохи відрізняється від звичайної. Ніхто не говорить, що все буде легко і просто, так як повозитися з вирощуванням доведеться, але результат вартий всіх старань і перевершить всі очікування.

Напевно, багатьох цікавить кількість жирів в гречці. Цифра насправді смішна — 3,3 г на одну стандартну порцію. І це тільки корисні жири, адже шкідливим тут просто не знайшлося місця.

Варто також сказати кілька слів про зелену гречку. Це та ж сама гречка, до якої ми звикли, тільки не піддається термообробці. Виходить, що в коричневій гречці майже не залишається корисних речовин, так як їх «вижарюють» під час надання їй нового відтінку, а зелена гречана крупа коштує трохи дорожче, вариться трохи довше, але користь від неї в рази помітніше.

Її використовують в дієтах, так як вона теж має низьку калорійність і наповнена вітаміном Ст. При регулярному використанні вона очищає судини, бореться з гіпертонією, запобігає розвитку ішемічної хвороби серця, сприяє загоєнню виразки, виводить токсини і навіть призначається лікарями, як ліки, коли виявляються проблеми з кров’ю.

Якщо у жінки ніяк не виходить перевести чоловіка на здорове харчування, то варто почати саме з зеленої гречки. Чому? Справа в тому, що вона відповідає за підвищення і поліпшення чоловічого здоров’я, що для представників сильної статі є дуже важливим аргументом. А після гречки можна поступово переходити і на інші продукти здорового раціону, які напевно здадуться чоловікові не менш смачними, а головне — корисними.

Але не всім сподобається жувати порожню кашу без солі і спецій. Тому для більшої користі і смаку радимо додати в неї мінімальну кількість рослинного або лляної олії. Можна також приготувати страву не на воді, а на домашньому молоці. Ще один варіант приготування – обсмажити вже варену крупу з двома курячими яйцями на невеликому вогні, щоб надати їй новий смак і ще більше розсипчастості.

Не варто гидувати нашими порадами і корисними властивостями зазначеного продукту. Можливо, саме від нього буде залежати ваше здоров’я і, в деяких випадках, сімейне благополуччя.

Відео по темі статті

Також цікаве: