Дієта в пост: меню на кожен день Великого посту і поради, як себе мотивувати до цієї дієти

Найголовніший пост, що починається після Масляної, готує до Воскресінню Христовому. Багато віруючі чекають його і бездоганно дотримуються, але завжди хочеться якоїсь різноманітності в їжі, не порушуючи при цьому догм християнства.

А деякі люди тільки перший раз збираються постити і тому вельми примарно уявляють, чим харчуватися після Масниці. Зразкове меню під час посту, про який ми вам розповімо,допоможе розібратися і скласти свою найкращу схему живлення.

bfb50ad01e29220fb0b1f3e661966ff1 Дієта в пост: меню на кожен день Великого посту і поради, як себе мотивувати до цієї дієти

Пост використовують і люди, які намагаються схуднути. В цьому є сенс, так як після посту дійсно сильно втрачають у вазі. Можна сказати, що така дієта корисна. Виключаються багато шкідливі продукти, що благотворно впливає на організм, знижується рівень цукру і холестерину. Але все ж піст – це не дієта, докладно можна дізнатися про відмінність і деяких рецептах у відео:

Заборонені та дозволені продукти в пост

Під час посту не можна вживати такі продукти, як риба, м’ясо, яйця, молоко, тобто майже всі продукти тваринного походження, крім бджолиного меду. Жирне і смажене, солоне – все це забороняється, як і алкоголь, крім деяких днів.

Накладаються і інші заборони. Найскладніші дні приходять на першу і другу тиждень. Весь день, крім вечірнього прийому їжі, потрібно голодувати, задовольняючись лише водою.

Наступна дієта в пост проходить за такою схемою:

  • В понеділок, середу, п’ятницю — тільки холодні страви без додавання олії.
  • Вівторок і четвер – дні, коли можна їсти гарячу їжу, але теж без масла.
  • В суботу та неділю звичайні пісні дні, рослинне масло і тепла їжа дозволена.

40761f6a2c51eade4c4b299232ccb9d5 Дієта в пост: меню на кожен день Великого посту і поради, як себе мотивувати до цієї дієти

Під час Великої П’ятниці постяться відмовляються від їжі зовсім.

Протипоказання і послаблення для поста

Церква дозволяє зробити пост менш жорстким для людей, хворих хронічними захворюваннями, дітям до 14 років, вагітним жінкам.

Багато новачків занадто завзято намагаються дотримуватися посту і часто приносять тільки шкоду. Обережно міняйте свій раціон харчування, щоб уникнути хвороб. Оцінюйте свій стан здоров’я перед постом, свої сили. Не варто братися за те, що вам не під силу.

5accd26b924f75d2a686b06b91033c71 Дієта в пост: меню на кожен день Великого посту і поради, як себе мотивувати до цієї дієти

Людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, строго не рекомендується дотримуватись посту або будь-яких інших лікувальних дієт. У цю групу відносяться і діабетики. Їм не можна відхиляться від правильного раціону, а тим більше голодувати, як це передбачає Великий піст.

Меню пісної дієти на кожен день

Весна – час Великого посту. Безліч овочів, сухофруктів урізноманітнюють пісний раціон. Акцент робиться і на каші: гречану, пшоняну, кукурудзяну. Вони відмінно насичують і дарують енергію. Сміливо можна їсти гриби, хліб і бобові. Навіть без продуктів тваринного походження легко харчуватися різноманітно, смачно і ситно, ні в чому себе не обмежуючи.

5b4f1417741b5d0adac06b10cfc3930f Дієта в пост: меню на кожен день Великого посту і поради, як себе мотивувати до цієї дієти

Сніданок: Будь-яка каша на воді (вівсяна, кукурудзяна, лляна), жменю родзинок, свіже яблуко або інший фрукт.

Перекус: грейпфрут або апельсин, запечений в духовці з медом.

Обід: локшина на овочевому бульйоні, морквяні котлети на пару.

Перекус: терта буряк з волоськими горіхами і чорносливом.

Вечеря: салат з білокачанної капусти, кукурудзи, моркви з додаванням рослинної олії, наприклад, оливкової.

Відео по темі статті

Також цікаве: