Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

Захворювання ШКТ (шлунково-кишкового тракту) завжди викликають незручність. Медикаменти та дотримання дієти у багатьох викликають жах, але що поробиш – лікуватися необхідно. Однією з найбільш «шкідливих» хвороби ШКТ вважають виразку шлунка або ulcus ventriculi, яка викликає пекучий біль і заважає травленню. Щоб медикаментозне лікування було плідним, лікарі виписують дієту при виразковій хворобі шлунка.

60ef7d27e384b5ea1c958916049ee8f0 Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

Харчування для лікування

При виразці шлунка слід дуже уважно вибирати продукти для харчування. Навіть, начебто, корисний продукт може викликати загострення або навіть кровотеча. Щоб цього не сталося, бажано зазубрити весь дозволений і заборонений продуктовий ряд.

Виразка шлунка дуже підступна хвороба – це пов’язано з моментами загострення і затишшя. До речі, навіть келих вина і викурена сигарета можуть сприяти виникненню гострої і різкого болю.

0000b15e09b416eca23c80cbc5cb8cdc Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

А вірно підібране лікувальне харчування при виразковій хворобі шлунка здатне допомогти хворому знову повернути життя в колишню колію. Отже, про які продукти слід забути:

  • шоколадки і морозиво, а також інші солодощі;
  • «грубий» хліб (житній), солодкі булочки здобні;
  • часник і цибулю;
  • всі молочні продукти і страви, приготовлені з них;
  • яйця, зварені круто;
  • сосиски, сардельки, ковбаси, сало та копченості;
  • каші з пшона, бобових культур і перловки;
  • жирну рибу і червоне м’ясо;
  • жирні, гострі чи кислі продукти. Мариновані і квашені продукти;
  • чіпси і сухарики з ароматизаторами і добавками, а також насіння;
  • кислі овочі та фрукти.

a5a73c13b0915268128b29cf9dcbe5fe Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

Вся ця їжа може викликати загострення виразки і сумні наслідки, аж до хірургічного втручання. А тепер про те, що потрібно їсти:

  • морську відварну рибу;
  • фрукти (м’які та солодкі);
  • яйця всмятку (але не варто захоплюватися, 4-х разів протягом тижня досить) і парові омлети;
  • кролятину, курятину, яловичину, приготовані на пару (можна у вигляді котлеток, фрикадельок, паштетів або суфле). М’ясо має бути без жирових прошарків;
  • молочні продукти (нежирні і некислі);
  • прозорі бульйони з овочів, круп або курки;
  • білий хліб (трохи підсушений), домашні сухарики.

d49f4a783a2231987a43d2c48ac93188 Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

Стіл №1 при виразці шлунку

Цей вид дієти застосуємо при затишшя больових симптомів виразкового захворювання. Випробувана не одним покоління, дієта Певзнера досі допомагає хворим і є дуже ефективною при такому недугу.

Продукти перед вживанням потрібно перетирати або перемелювати (в блендері, м’ясорубці). Така їжа не дратує шлунок і легше перетравлюється. Їсти слід теплу їжу і тільки дрібно.

Меню дієти складається з таких продуктів:

  • запечені груші або яблука;
  • морська, запечена або приготована на пару, риба;
  • мед і невелика кількість зефіру – це десерт;
  • супи з овочів (без капусти) або молочні супчики;
  • варене м’ясо, несолодкі бісквіти;
  • потрібно пити негазовану воду, сік (розведений водою 50/50) і чай з молоком.

Добре, якщо хворий дотримується цієї дієти. Але раптом він з’їсть щось не то і почнеться загострення? Що можна їсти при загостренні виразкової хвороби?

f7df4ef90d18161143711a8cf0ff13db Дієта при виразковій хворобі шлунка: що можна їсти при загостренні виразкової хвороби

Стіл №1а при загостренні виразки

Стіл №1а частина дієти №1, тому вони дуже схожі, відмінними рисами є більш суворий підхід до харчування та нетривале голодування. Під час загострення хворому необхідний постільний режим і слід виключити продукти, які провокують виділення шлунком соку.

Лікувальне харчування зводиться до 8-ми прийомів їжі в день. З харчування потрібно прибрати овочі і хліб. Стіл хворого повинен рясніти слизовими супами, рисовими або манними кашами, пісним м’ясом, нежирної морською рибою. Приготовлені страви повинні бути обов’язково перетерті чи подрібнені, щоб знову не завдати травму шлунку.

Продуктивність лікування залежить від грамотності лікуючого лікаря, вірно підібраної системи і принципів харчування, а також від бажання пацієнта. Якщо воно сильно, то і супи, схожі на слиз, здадуться манною небесною. Дивіться пізнавальні відеоролики по темі:

Також цікаве: