Дієта при печії. Правильне харчування при печії, дозволені та заборонені продукти

Велику роль у швидкому одужанні грає якісно складена дієта при печії. Правильне харчування при печії забезпечує отримання максимальної ефективності від лікування і прийому лікарських препаратів. !

Зверніть увагу! Печія не є самостійним захворюванням, проте приносить значний дискомфорт – сухий кашель, печіння в горлі.

Стреси, нервові зриви, носіння тугого одягу, підняття важких речей – все це провокує появу печії.

Захворювання, які сприяють виникненню печії

Список хвороб, які можуть призвести до печії:

  • Рак шлунка і підшлункової залози;
  • Жовчнокам’яна хвороба;
  • Гастрит;
  • Виразка;
  • Хронічний холецистит і панкреатит;
  • Отруєння;
  • ГЕРХ – гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • Грижа.

Важливо пам’ятати! В незалежності від причини печії, здійснювати лікування тільки за допомогою таблеток – не вихід.

Якщо обстеження не виявило серйозних захворювань, необхідно правильно скласти щоденний раціон, спираючись на принципи правильного харчування. Це допоможе в боротьбі з першопричиною появи паління.

Дієта при печії. Правильне харчування при печії

Дієта при печії і правильне харчування при печії ставить перед собою основною метою позбавлення від дискомфорту і усунення болючого відчуття.

Щоб позбутися цього неприємного відчуття, слід дотримуватися деяких правил:

  • Перейти на часте харчування 5-6 разів на день. Порції повинні бути маленькими.
  • Заборонено переїдати.
  • Останній перекус не пізніше двох годин до сну.
  • Скласти раціон, що виключає продукти, здатні спровокувати появу печії.
  • Мінімізувати споживання смаженого, консервованого, копченого, жирного, мучного.
  • Вживати тільки теплу їжу та напої, оскільки гаряча їжа подразнює стравохід і шлунок, а холодна уповільнює процес травлення.
  • Виключити з раціону алкогольні і газовані напої, каву, рекомендується відмовитися від паління.
  • Після їжі протягом години не можна займатися спортом або лягати відпочивати. Рекомендується невелика піша прогулянка, в крайньому випадку, бажано просто посидіти.
  • Кожен день випивати 2 л теплої води очищеної.
  • Знизити до мінімуму споживання солі. Категорично заборонено вживання цукру.

Дієта при печії, як і правильне харчування при печії спочатку проходять коригування і підтверджуються гастроентерологом.

Перш, ніж складати раціон дієти, необхідно визначити яка кислотність у хворого – нижче встановленої норми або вище.

У першому випадку, рекомендовано вживати продукти, які допоможуть підняти рівень до нормального стану кислотності, у другому – навпаки, прибрати з меню їжу, провокує подібний стан.

Кислота вище норми

Кислота нижче норми

Так

Немає

Так

Немає

Не жирний або овочевий бульйон Жирні страви і супи Овочевий бульйон Копчене, смажене, гостре Не жирне м’ясо, риба Жирне м’ясо, риба Не жирне м’ясо, риба Жирне м’ясо, риба Яйця некруто Яйця круто Яйця Яйця круто Зелень Щавель Цибуля, часник термічно оброблений Свіжий редис, цибуля, часник Каші Борошняні вироби Каші Кукурудзяну, пшоняну кашу Картопля Бобові Бобові (рідко) Квасоля, горох Морква, буряк Помідори, огірки Овочі тушковані, варені на пару Сирі овочі Макарони Житній хліб Макарони Білий хліб Натуральні ковбаси Копчене, смажене Ковбаси, шинку Сало Гриби Консервоване Гриби тушковані Мариновані гриби Зелений чай Газована вода, алкогольні напої, кава Кава з молоком, чай, кисіль Квас, виноградний сік, алкоголь, Рослинні олії Мариноване Вершкове масло Рослинні олії Баштанні Цитрусові Солодкі фрукти Ожина, малина, інжир Нежирну молочну продукцію Кисломолочна продукція Кисломолочна продукція Молочна продукція, окрошка

Заборонені продукти харчування

Дієтологи наполягають, що для складання індивідуального списку продуктів, непридатних до споживання, необхідно вести щоденник, в якому має зазначатися реакція організму на вживання того чи іншого виду продукції.

Дієта при печії передбачає певну правильне харчування і виключення з раціону наступного:

  • При печії повністю виключається вживання алкоголю;
  • Борщ, окрошка, жирні супи, смажені продукти;
  • Сало, фарш;
  • Буряк, томати, гриби, огірки, капуста;
  • Цукор, випічка, здоба;
  • Жирне молоко і кисломолочна продукція;
  • Міцна кава, какао і чай;
  • Копчена продукція, маринади, консерви, гострі спеції;
  • Будь-які види соусів, кетчуп, майонез;
  • Макаронні вироби;
  • Шпинат, щавель, вишня, журавлина, яблука, цитрусові, особливо лимон;
  • М’ята.

Дозволені продукти харчування та продукти помічники при печії

Лікарі звертають увагу, що дієта при печії надає благотворний вплив на організм в цілому.

Правильне харчування дозволяє включати в меню при печії:

  • Нежирне м’ясо і рибу;
  • Паровий омлет;
  • Каші на нежирному молоці. Можна замінити молоко на воду;
  • Супи овочеві і не жирному бульйоні;
  • Будь-які овочі, крім смажених;
  • Рослинні олії, вершкове в невеликій кількості не частіше декількох разів у тиждень;
  • Висівковий, кукурудзяний і підсушений хліб, сухий бісквіт, домашні сухарі без додавання спецій;
  • Яблука, груші, баштанні, банани, сухофрукти малими порціями;
  • Негазовану воду, несолодкий і неміцний чай, відвар зі шипшини, натуральні соки.

Виділяють певний перелік продуктів для рідкісного вживання і в малих дозах:

  • Квашена капуста;
  • Натуральний мармелад;
  • Молочний шоколад;
  • Нежирне молоко, натуральний йогурт без добавок, знежирений сир;
  • Бобові;
  • Макаронні вироби;
  • Виноград, малина, полуниця, персики.

Фахівці рекомендують продукти, які усувають дискомфортні стани, що виникають при печії:

  • Терта на дрібній тертці моркву;
  • Вівсяна каша відмінно усуває печіння в стравоході;
  • Стиглий банан позбавляє організм від неприємного відчуття дискомфорту;
  • Імбир позбавить від дискомфорту. Необхідно вжити чайну ложку свіжого продукту, попередньо старанно подрібнивши;
  • Сік картоплі. Для більшого ефекту рекомендується вживати по склянці продукту на голодний шлунок;
  • Дієта передбачає вживання котлет з жирного м’яса, приготованих паровим методом. Даний продукт чудово допомагає при печії;
  • Правильне харчування передбачає вживання кролятини — при частій печії вживання кролячого м’яса надає пом’якшувальну дію;
  • Жменя мигдалю, насіння соняшнику та гарбуза;
  • Яєчна шкаралупа, завдяки великій кількості кальцію, блокує печіння;
  • Невелика порція підігрітого знежиреного молока або кефіру.

Пам’ятаєте! Небажано намагатися позбутися від печії за допомогою соди, оскільки кислотність знизиться, але шлунок буде виробляти соляну кислоту у великих обсягах, що призведе до нового, більш сильного приступу печіння.

Особливості дієти при печії в поєднанні з іншими захворюваннями

Будьте обережні, дотримуючись дієти, при прояві симптомів будь-якого захворювання у додаток до печії, необхідно терміново проконсультуватися про подальше лікування у лікаря.

Крім приписів важливо дотримуватися правильне харчування при печії в поєднанні з іншими захворюваннями.

Відрижка Метеоризм Гастрит У раціон Виключити У раціон Виключити У раціон Виключити Банани, дині Виключити з щоденного раціону продукти, заборонені при гастриті Чорнослив, абрикоси Свіжі фрукти Не кислі фрукти Жирне м’ясо та бульйони Вівсянка, коричневий рис Каші на воді Бобові Добре розварені каші Пшоняна каша Спаржа, селера Морква, гарбуз Свіжі овочі Овочі будь-якого способу приготування Сирі овочі, капуста, щавель, огірки Яєчні білки Трав’яні відвари Молоко Яйця Кава Не жирне м’ясо Пісне м’ясо Напівфабрикати Не жирне м’ясо Солоні сири Мед Зелень Огірки Риба на пару Гриби Сухарі з житнього хліба Випічка Сухарі, підсушений хліб Свіжий хліб

Дієта при печії, правильне харчування при печії, відрижці, метеоризмі та інших проблемах ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що значно полегшить неприємні відчуття організму.

Дієта при печії у вагітних і годуючих

Для поліпшення загального самопочуття, слід дотримуватися правила:

  • Є потроху, це запобіжить розтягнення шлунка і попадання кислоти в стравохід. Заборонена смажена їжа. Потрібно готувати відварне, тушковану, запечене або на пару.
  • Після закінчення перекусу здійснювати невелику прогулянку або просто посидіти, щоб їжа засвоїлася. Вечеряти мінімум за 3 години до сну. Не пити під час їжі, або зменшити її кількість.
  • Пити не менше 2 л рідини в день, пити за годину до їжі. Перевагу віддавати чистій воді, трав’яним відварам і не солодкого чаю.
  • Під забороною жирні страви, наваристі бульйони. Кондитерські та борошняні вироби також виключаються з раціону.
  • Рекомендовано відварне м’ясо, овочеві супи, каші, тушковані овочі, натуральний кисіль.

Якщо після зміни раціону дискомфорт у животі і печіння не припинилися – треба обов’язково звернутися до гастроентеролога або лікаря.

Рекомендації і поради лікарів про дієту при печії

Лікарі настійно рекомендують уникати самостійного лікування. Перш ніж випробувати на організмі народні методи, важливо отримати рекомендацію кваліфікованого фахівця.

Складена дієта при печії, в меню якого не входять продукти – провокатори, поряд з постійним правильним харчуванням дуже ефективна при загальній терапії печії.

Але не слід забувати, що даний стан може сигналізувати про більш серйозних захворюваннях, не допустити прогресії яких, допоможе більш детальне обстеження.

Також не слід піддаватися ще більшому ризику і без свідчень починати прийом ліків. Будьте здорові і бережіть себе!

Автор статті: Тетяна Маркіна

З цього відео ви дізнаєтеся про дієту при печії, правильне харчування при печії, а також про дозволені і заборонені продукти при цьому стані.

Дане відео ознайомить вас з правилами профілактики, щоб уберегти себе від печії.

Також цікаве: