Дієта Кіма Протасова. Опис по тижнях, продукти, меню на кожен день, рецепти страв

Ізраїльський лікар-дієтолог Кім Протасов склав раціональну систему дієтичного харчування, яка звільняє організм від зайвих накопичених кілограмів і сприяє нормалізації обміну речовин.

Завдяки результативності і простоті дієта швидко полюбилася багатьма худеющими, придбала популярність і згодом стала називатися по-народному просто – «протасовка».

Раціон без голодування і шкоди для здоров’я – це дієта Кіма Протасова. Опис по тижнях розраховане на 35 днів, основна втрата зайвих кілограмів відбувається в кінці 5 тижня.

Загрузка...

Переваги та особливості «Протасовки» перед іншими дієтами

Загальну тривалість протасовской дієти ділять на 2 періоди: 35 діб основного раціону, наступні 5 тижнів — вірний вихід із системи раціонального харчування. Протягом 10 тижнів організм людини видозмінюється, активне схуднення починається після 24 дні.

Дієта Кіма Протасова (опис по тижнях) полягає в обмеженому споживанні жирної їжі і «налегании» на білки

Першими позитивними результатами є чистка організму, що відбувається в процесі оздоровчого харчування. Худнуть люди перестають тягнутися до солодощів, здоби, цукерок, здобу – ці продукти сприяють накопиченню підшкірного сала.

Суть дієти Кіма Протасова (в понедельном описі) є стисле споживання жирної їжі. Енергію організм бере з вуглеводів та білків надходять в організм.

Важливу роль в «протасовке» грає вода, що бере участь в обмінному процесі.

Принципи і правила дієти

Роль білків

За твердженням сучасної медицини і дієтології, дефіцит білків в організмі відчуває кожен другий чоловік нашої країни. Білок бере участь у продукуванні і будівництві всіх клітин в органах і тканинах людського організму, його роль важко переоцінити.

Коли в організмі не вистачає білка, він черпає його з тканин м’язів, мозку, інших органів. У цьому випадку у людей пропадає пам’ять, вони стають роздратованими, організм виснажується.

Дефіцит білка викликає виснаження організму, погіршення пам’яті

Дієта Кіма Протасова, виходячи з опису по тижнях, розрахована на збільшення споживання білка до 85-110 р щодня, що, звичайно, з лишком забезпечує тканини всіх систем необхідною нормою.

Вуглеводи

Як відомо, вуглеводи беруть участь в травних процесах, покращують обмінні функції. Коли раніше при вживанні здоби чи шоколадки організм отримував задоволення, то під час Протасовской дієти йому доведеться працювати над розщепленням складних вуглеводів, без розслаблення і можливості запасатися жирами.

Водний баланс

Всі знають, що людина повинна щодня вживати не менше 1,5-2 літрів води, а розрахувавши більш точно – це становить 25 мл на кілограм маси тіла.

У дієті Кіма Протасова нормалізації водного балансу приділяється особлива увага, оскільки рідина відіграє провідну роль у стабілізації водного балансу.

Приблизний раціон харчування на день

Заборонені продукти Протасовской дієти

Як і у будь-якого обмеження в харчуванні, в цій системі також є продукти, які не слід вживати котрі худнуть. До них відносять:

  • борошняне і солодке, чіпси, сухарики, насіння, горішки;
  • ковбасні вироби, напівфабрикати, продукти швидкого приготування;
  • соя, желатин;
  • овочеві страви на пару, оцет (навіть для заправки салатів);
  • авокадо, кисломолочна продукція, соки з магазинів;
  • спиртні напої.

Вся заборонена їжа компенсується бажанням і результатом стрункої фігури. Думаючи про майбутнє привабливому зовнішньому вигляді, бажання закусити голод шоколадом і борошняним відпаде само собою.

Перша і друга тижня

Дієта Кіма Протасова містить список продуктів, дозволених при понедельном їх вживанні, з опису випливає, що раціон складається з 2-х етапів.

В перші 14 діб дозволено вживання різноманітних сирих овочів. Третя частина раціону повинна складатися з капустяних страв.

Кисломолочна продукція не повинна бути вище 5% жирності:

  • йогурти домашнього приготування без цукру;
  • сир зернистої консистенції;
  • знежирений кефір;
  • знежирені сорти твердого сиру.

Меню на 1 тиждень

Сніданок

Ланч

Обід

Полуденок

Вечеря

День № 1 Кефір — 200 мл, сирники Відвар з ромашки, яблуко — 1 шт. Борщ з кефіром і імбиром Томатний сік, салат з огірків Яблуко, сир, кефір День № 2 Салат «Зелена човник» Трав’яний чай, яблуко Варене яйце, салат з капусти Яблуко, смузі з моркви, гарбуза Йогурт знежирений сир День № 3 Солодкий перець, помідори, омлет «протасовски» Яблучно-кефірний смузі Кульки з сиру з часником, салат із зелені, цибулі, моркви, огірків Охолоджуючий коктейль із зеленого чаю, яблука, кориці, льоду Сирники, йогурт День № 4 Фаршироване яйце, листя салату Морквяно-яблучний сік Буряковий салат зі сметаною і часником, яйце, томатний сік Йогурт, яблуко Сирна запіканка, кефір День № 5 Запечені баклажани з сиром, зелений чай Варене яйце Гаспачо Кефір, морква Салат «Свіжість» День № 6 Омлет «протасовски», йогурт Яблуко, томатний сік Квашена капуста, солодкий перець, зелений чай Гарбуз, кефір Сир, огірковий салат, заправлений соком лимона День № 7 Сир, йогурт Яблучний сік з корицею Сир, салат з томатів, яблуко Морква Салат з білокачанної капусти зі сметаною, помідор

 

Дозволяється включити в щоденний раціон 1 відварене яйце курки, 3 середніх яблука кислого сорту (типу Семеренка). До всього корисного раціону потрібно додати велику кількість простої води.

Любителі кавових напоїв і чайних церемоній можуть не відмовлятися від звичного раціону, але цукровий пісок потрібно виключити.

Трапезувати дозволяється без обмежень у часі: на світанку, в денні години, ввечері, у нічний час. Голодувати не можна – це загрожує психологічними зривами, збільшенням порцій від однієї до трьох.

Меню на кожен день, 2 тиждень

Сніданок

Ланч

Обід

Полуденок

Вечеря

День № 8

Печений болгарський перець з сирно-часниковою начинкою

Яблуко

Салат «Зелена човник», кефір

Сир

Огірковий суп-пюре, простокваша

День № 9

Салат з капусти, яблук, яйце фаршироване

Томатний сік

Гаспачо

Сирники, зелений чай

Салат з кабачків, цибулі

День № 10

Зелений горошок, омлет, томатний сік

Зелений чай, сирники

Окрошка з зелені, редиски, огірків

Сир, йогурт

Трав’яний чай, морквяна запіканка з корицею

День № 11

Салат «Свіжість», сир, зелений чай

Йогуртово-яблучний коктейль

Варене яйце, морквяно-гарбузовий сік, капустяний салат

Печені яблука

Салат із зелені, редьки, буряка, часнику

День № 12

Яблучна запіканка, трав’яний чай

Йогурт з корицею

Яйце фаршироване «протасовски», салат з огірків, помідорів

Томатний сік

Салат «Зелена човник»

День № 13

Салат з моркви, солодкого перцю, листя салату, трав’яний чай

Зепеченное яблуко, фаршироване сиром

Варене яйце, свекольник

Яблучно-морквяний сік

Салат з болгарського перцю, цибулі, зелені, помідорів, заправлений сметаною, кефір

День № 14

Омлет «протасовски», томатний сік

Йогурт

Гаспачо

Сирники, зелений чай

Салат «Свіжість», кефір

 

Овочі можна підсолювати, нарізати і заправляти йогуртами. Додавання великої кількості зелені покращує смакову якість страви. У кропі, петрушці і листках салату міститься вітамінний скарб. У салати можна додавати варене яйце або замінити його ложкою сиру.

Дієта Кіма Протасова має безліч прихильників, які стверджують, що суворе дотримання понедельного раціону (опис буде далі) обов’язково призведе до стрункості і здоров’я.

Третя і четверта тижня. Опис

Результатом дотримання правил дієти на третьої і четвертої дієті будуть:

  • усунення зайвої ваги у великих кількостях;
  • зняття психологічної напруги;
  • підвищення настрою і поліпшення стану здоров’я.

Третя і четверта тижні дієти Кіма Протасова – це друга фаза програми схуднення.

На цій фазі раціон стає багатшим на рибне і пташине м’ясо (нежирні сорти). Щоденний прийом тваринного білка становить 320 р. Приготувати м’ясні страви можна на пару або обсмажити, але без додавання рослинних олій.

Протягом третьої і четвертої тижні потрібно знизити споживання кисломолочної продукції. Це обумовлено тим, що в раціоні тепер є тваринний білок.

П’ятий тиждень (опис) та закріплення результату

На п’ятому тижні організм вже звикає до даного раціону харчування і не відчуває стрес.

При дотриманні протасовского раціону потрібно точне виконання всіх рекомендацій. Вихід із системи живлення повинен бути плавним, без зривів. Процедура виходу займає таку ж кількість часу, як і сама дієта — 35 днів. Правильне закріплення результату – важливий етап нормалізації водного балансу й харчової потреби.

Тривалий процес обумовлений необхідним закріпленням результативності досягнень і налаштування організму на подальший здоровий спосіб життя. При різкому виході вага може повернутися, а в травному тракті порушиться налагоджена робота перебудованої системи обміну речовин.

В описах меню Кім Протасов рекомендує виходити з дієти по тижнях, дотримуючись певних правил:

  • овочева і молочна продукція не повинна виходити з меню;
  • до заправок для салатів потрібно додавати трішки оливкової олії;
  • замість трьох яблук на добу, потрібно з’їдати 1, а інші два плода замінити іншими фруктами або яблуками (банани з виноградом включати забороняється);
  • до сніданку слід подавати кашу з геркулесу, гречки або проса (початковий раціон повинен становити мала кількість);
  • кількість м’ясного і рибного блюда дозволено збільшити, скорочуючи молочне.

Після проходження схеми в 10 тижнів, ще на 60 днів слід витримувати заборона на борошняне, рис і солодке.

Рецепти страв Протасовской дієти

Протасовский омлет

Знадобляться грубозернистий сир (знежирений) в кількості 90 г, яйце – 1 шт. сир. Сир потрібно перемішати з відварним яйцем (яйце і сир перетерти на крупній тертці). Отриману масу слід поставити в мікрохвильову піч на 4 хвилини, по закінченню часу дістати, зверху присипати тертим сиром.

Готову страву виходить смачною, ситною, поживним, а головне не суперечить рекомендаціям дієти.

Фаршировані яйця

Це блюдо можна приготувати на кілька днів, але в рецепті описано приготування порції з 1 яйця.

Яйце курки відварюється, остуджується, розрізається на дві половинки вздовж. З нього потрібно вилучити жовток, додати половинку часточки подрібненого через чеснокодавку часник, ложечку сирка (плавленого). Добре розім’яти виделкою весь склад до отримання однорідної маси, злегка присолити і розкласти тому по двом половинкам білка.

Страва з ніжним смаком готове до подачі.

Приготування дієтичної піци

Щоб приготувати дієтичну піцу, потрібно сир (знежирений 90 г), йогурт, третина чайної ложки соди, трохи солі, яйце, помідор, перець болгарський, третя частина часточки часнику, гірчиця (без цукру).

Сирний продукт змішується з йогуртом (половина), додається трохи солі, яєчко, сода. Суміш виливається на деко для випікання при високих температурах. На приготовлену основу викладається суміш: оброблений блендером помідор і часник з половиною йогурту і гірчицею.

Буряковий кефірно-імбирний дует

Інгредієнти:

  • середня буряк – 1;
  • огірки – 1;
  • корінь імбиру – маленький шматочок;
  • перець (червоний) – 1;
  • сир – 110 г;
  • кефір – 60 мл;
  • латук – 50 р.

Буряк, огірок, імбир переробляються теркою середнього розміру. Латук з пекучим перцем ріжеться тонкою соломкою, сир – на кубики. Всі оброблені інгредієнти змішуються в один склад, присаливаются. Потім додаємо кефір і 90 мл холодної накипяченной води. Охолоджене блюдо готове до подачі на стіл.

Котлетки «Протасовская мрія» з квасолею

Необхідно філе курки — 260 г, цибуля (ріпчаста) — 140 г, куряче яйце — 1 шт. перець і сіль на смак. Страва готується в пароварці чверть години.

Для гарніру: 750 г стручкової квасолі (можна замінити спаржею), зубчик часнику, яблучний оцет (краще домашній).

З квасолі обрізаються кінчики, весь продукт нарізається брусочками по 3-6 див. Набрати в каструлю води, закип’ятіть, всипати оброблену квасоля, варка триває протягом 6 хвилин на великому вогні. Відкинувши квасоля в сито, слив воду, потрібно викласти приготоване блюдо в іншу посудину, куди додається дрібно перероблений часник з оцтом.

Гарнір з котлетками готовий до обідньої трапези.

Капустяно-курячий салат

Для приготування цього смачного страви потрібно:

  • філе (варене) куряче – 330 г;
  • перчик (болгарський) – 1 шт.;
  • 3 середніх помідора;
  • свіжої капусти -290 г;
  • одне яблуко;
  • кальмари (філе відварне) -160 г;
  • 150 мл йогурту;
  • один лимон;
  • сіль.

Філе курки нарізати дрібними кубиками, кальмари (філе) – смужками по 1,5 див. Яблука з помідорами очищаються від серединок, ріжуться кубиками. Перероблене яблуко сбрызгивается лимонним соком, розведеним 1:2 водою. Капуста шинкуется дрібними частинами і змішується з нарізаним кубиками болгарським перцем.

Курку і цибулю переробляють м’ясорубкою, далі туди ж пропускають філе кальмарів, додають перчик, яблуко з помідором, капусту. Вся маса вимішується, з неї робляться котлетки, готуються на пару під кришкою.

Рибка в молочному озері

Продукти: 0,5 кг риби (тріска, пікша), молока – 90 мл, зелень (кріп, петрушка), сіль. До холодного молока додають посічену зелень, солять.

У поглиблений деко покласти фольгу, на неї вистилається рибка, зверху заливається молочною сумішшю. Фольгу по краях потрібно підкрутити, щоб молоко не розтеклася. Накривати не треба. У жаровій, нагрітому шафі (190 градусів) риба готується півгодини.

«Зелені човники»

Знежирений сир – 220 г, невеликі огірки – 4 шт., перчик болгарський – 1 шт, часник – 2 часточки, кропу, солі і перцю в невеликій кількості.

Огірки розрізають по довжині на 2 половини, серединки дістаються і нарізати квадратиками. Часник з перцем і кропом подрібнюються, змішуються, з’єднуються з сиром. Суміш розладнується в огіркові човники. Якщо вставити зубочистку з нанизаної платівкою сиру, вийде парус.

Думки лікарів і самих худнуть про ефективність Протасовки

Дієтологи стверджують, що схема по скиданню зайвих кілограмів і поліпшенню стрункості фігури Протасову працює на всі 100%. Клієнти, які користувалися розглянутої дієтою, знизили свою масу від 7 до 12 кілограмів за один курс.

Якщо подивитися на відгуки відвідувачів форумів худнуть, то про дієту практично завжди позитивні відгуки, а головне — її легко перенести без зривів і стресів.

Гастроентерологи відзначають поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту у пацієнтів, які дотримуються дієти з Протасову.

Дієта Кіма Протасова — опис по тижнях (перша і друга) — у цьому відео:

Дієта Кіма Протасова — рекомендації і меню:

Також цікаве: