Брусниця: калорійність, склад, скільки калорій міститься в 100 грамах

Сьогодні будь-який продукт передусім перевіряється на калорійність. Науково доведено, що овочі та фрукти найменш калорійні порівняно з рибою та м’ясом. Однак і серед овочів і фруктів — продуктів, багатих клітковиною — трапляються різні екземпляри. Однією з малокалорійних ягід є брусниця. Калорійність брусниці така, що її можна використовувати під час дієти.

79185f65efc27eb9d0fbaf9b2bb017e9 Брусниця: калорійність, склад, скільки калорій міститься в 100 грамах

Хімічний склад брусниці

У брусниці багато мікро — і макроелементів, наприклад марганцю. Він надає позитивну дію на процеси кровообігу в організмі, бере участь у ліпідному обміні (перешкоджає відкладенню жиру на стінках печінки).

Брусниця містить і органічні кислоти. Так, бензойна кислота є природним антиоксидантом і укріплює клітинні мембрани, а винна і саліцилова кислоти володіють потужним бактерицидною дією і чудово допомагають організму при ревматичних нападах. Урсулова кислота, що міститься в шкірці ягід брусниці, допомагає боротися зі стресом, так як за хімічним складом діючої речовини близька до гормонів кіркової частини надниркових залоз. Таким чином, склад брусниці дозволяє говорити про те, що це одна з найбільш корисних ягід для людського організму.

І все ж слід пам’ятати, що як і будь-яка ягода, що росте в природних умовах, брусниця може накопичувати радіоактивні речовини. Звідси і рекомендація збирати брусницю тільки в екологічно чистих господарствах, уникаючи незнайомих територій.

Харчова цінність

Щоб відповісти на питання про те, скільки калорій в брусниці, потрібно знати харчову цінність ягоди. В 100 грам ягоди міститься: 46 ккал (в цілому), з яких 0,7 грам складають білки, 0,5 грам — жири, 8,2 грам — вуглеводи, 2,5 грам — харчові волокна, 1,9 грам — органічні кислоти, 86 грам — вода, 8,1 грам — моно — і дисахариди, 0,1 грам — крохмаль, 0,2 грама — зола.

Крім того, слід пам’ятати, що при готуванні вкрай важливо знати інформацію про те, скільки калорій в 1 склянці ягоди 1,5 кілограма ягід і т. д. Наводимо ці дані господині на замітку: в 1 гранчастій склянці (250 грам) міститься приблизно 140 грам брусниці і 64,4 ккал, в 1 склянці на 200 мл міститься 110 грам брусниці і 50,6 ккал.

Вітаміни, вітаміни…

І звичайно ж не можна забувати про те, що брусниця — це просто криниця вітамінів. Ось повний вітамінний склад цієї ягоди: 0,2 міліграма вітаміну PP, 0,05 мг бета-каротину, 8 мкг вітаміну А (РЕ), 0,01 міліграма вітаміну В1 (тіаміну), 0,02 міліграма вітаміну В2 (рибофлавіну), 0,03 мкг вітаміну В9 (фолієва кислота), 15 міліграм вітаміну С, 1 міліграм вітаміну Е (ПЕ), 0,3 міліграма ниациновой кислоти.

До речі, саме із-за вмісту в брусниці фолієвої кислоти її дуже рекомендують вживати вагітним жінкам.

Рецепти низькокалорійних продуктів та напоїв

Так як брусниця володіє масою вітамінно-поживних властивостей, її часто використовують в кулінарії в якості інгредієнта для фруктової начинки, як одну зі складових при приготуванні соусу, як основний компонент для приготування різних морсів. А ще з брусниці варять смачне варення, яке із-за малої калорійності ягоди можна їсти, правда невеликими порціями, навіть тим, хто намагається дотримуватися принципів дієтичного харчування.

В деяких скандинавських країнах, наприклад у Швеції, брусниця взагалі вважається чи не основною ягодою національної кухні. Ось рецепт знаменитого брусничного соусу до шведським тефтельок:

Ягоди брусниці (500 грам) подрібнити в блендері і з’єднати з цукром (100-150 грам). Добре прогріти брусничне пюре на середньому вогні, постійно помішуючи. Якщо ягоди не дуже соковиті, потрібно додати воду або трохи вина. Пюре уварити до консистенції рідкого киселю, а при бажанні можна навіть протерти через сито. Остудити. Таке пюре подають до м’ясних тефтелі з картопляним гарніром, а також до будь-яких овочів.

Взагалі брусничний соус підходить практично до будь-якого м’яса, оскільки має пікантний, кислувато-солодкуватим смаком.

Також цікаве: